ΣΟΥΗΔΙΑ Eurovision: Η Ελλάδα στον τελικό και διαδηλώσεις στο Malmö για την συμμετοχή και πρόκριση του Ισραήλ στον τελικό.

Nea2day.comEDITORIAL, ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΙΑ, ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Το «Ζάρι» της, έριξε, η Μαρίνα Σάττι χθες στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision, και έφερε εξάρες. Με μια καταπληκτική ερμηνεία και μια εκπληκτική χορογραφία, αν και άρρωστη με υψηλό πυρετό, έδωσε την πρόκριση στην Ελλάδα για τον τελικό, και αναστάτωσε το κοινό του Malmö, το οποίο χόρευε και χειροκροτούσε την τραγουδίστρια.

Συγκλονιστική όμως και η στιγμή που η Έλενα Παπαρίζου ανέβηκε στην σκηνή και ερμήνευσε το «my number one”. Η όλη εκδήλωση ήταν φαντασμαγορική και πολύ διαφορετική από όσες έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν.

Η συμμετοχή και πρόκριση του Ισραήλ τάραξε τα νερά, και εντός και εκτός της αρένας, δεν θα μπορούσε άλλωστε να ήταν κάτι διαφορετικό. Κατά την εμφάνιση της τραγουδίστριας κάποιοι από το κοινό εντός της αρένας, εξέφρασαν με αποδοκιμασίες την δυσαρέσκειά τους.

Έξω από την αρένα κατά την διάρκεια της ημέρας αλλά και την στιγμή της παρουσίασης του τραγουδιού, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν σήμερα στον σουηδικό τύπο, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις, με τους συμμετέχοντες να εκφράζουν, την δυσαρέσκειά τους για την συμμετοχή αλλά και πρόκριση του Ισραήλ στον τελικό ή στον αντίποδα να υποστηρίζουν την συμμετοχή και την πρόκριση του Ισραήλ.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την αστυνομία, 10 με 12000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση και πορεία, στο Malmö, κατά της συμμετοχής του Ισραήλ, με κεντρικό σύνθημα “Αποκλεισμός του Ισραήλ από τη Eurovision”. Οι διαδηλωτές, χτυπούσαν τύμπανα και φώναζαν παλαιστινιακά συνθήματα. Στην πορεία συμμετείχαν ηλικιωμένοι, νέοι και γονείς με καροτσάκια. Ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών που συγκλόνισαν ήταν «Δεν ακούς τις κραυγές των παιδιών; Δεν βλέπεις το αίμα των παιδιών; Όλα τα παιδιά είναι ίσα»!

Στον αντίποδα πραγματοποιήθηκε στο Malmö, μια μουσική εκδήλωση, υποστήριξης της συμμετοχής του Ισραήλ. Η μουσική εκδήλωση είχε ως σκοπό να παρουσιάσει τον αντισημιτισμό που βιώνουν πολλοί Εβραίοι. Κατά την διάρκειά της παίχτηκε και το τραγούδι της συμμετοχής του Ισραήλ στην Eurovision. Κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης ήταν πως «όλοι όσοι ζουν εδώ στη Σουηδία, είναι Σουηδοί, ανεξαρτήτως καταγωγής. Αυτή η διαμάχη δεν πρέπει να έρθει στη Σουηδία».

Πάντως και οι δύο εκδηλώσεις, σύμφωνα με την σουηδική αστυνομία, διεξήχθησαν σε ομαλό κλίμα και δεν σημειώθηκαν παραβατικές συμπεριφορές.

Ραντεβού το Σάββατο 11.05.2024 στον τελικό και φυσικά να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην Μαρίνα Σάττι, στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Με πληροφορίες από Σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως Expressen, TT, Aftonbladet, SVT News, Omni κλπ