20.07.2020 News!!! News!!!……..By Alex

Nea2day.comEDITORIAL

Απόγευμα Δευτέρας με έναν καιρό περίεργο. Μια ζέστη και ηλιοφάνεια και μια βροχή εδώ στα Βόρεια προάστεια. Στα νότια βλέπω πως είσαστε στις παραλίες, μια χαρά ο καιρός…..λίγο κρασί λίγο θάλασσα και το αγόρι μου που λέει και το τραγούδι….το οποίο θα ακούσουμε ευθύς αμέσως……

11 οι θάνατοι σήμερα, σε σύνολο 5653 ατόμων, 2 άτομα στις εντατικές. 78275 άτομα στο σύνολό τους θετικοί στον ιό από την αρχή της πανδημίας.

Στα νέα της ημέρας, συνεχίζονται οι σκληρές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των ηγετών  των κρατών-μελών της Ε.Ε στη Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης. Βόρειοι και Νότιοι φαίνονται πως μέχρι στιγμής είναι ανένδοτοι στο να βρουν μια λύση ενώ αναμένεται νέα πρόταση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με στόχο να καμφθούν οι αντιστάσεις των «φειδωλών» και κυρίως της Ολλανδίας, η οποία εμφανίζει τις περισσότερες αντιρρήσεις για το υπερταμείο. Πρόκειται λοιπόν να προτείνει το ποσό των επιχορηγήσεων να περιοριστεί στα 390 δισ. ευρώ. Ο ίδιος εισερχόμενος στο Συμβούλιο δήλωσε ότι είναι εφικτή μία συμφωνία και ότι οι αρχηγοί θα λάβουν τη νέα πρόταση.

«Θα στείλω τη νέα πρόταση σε όλους τους αρχηγούς. Έχουμε εργαστεί πολύ σκληρά κι αυτή η πρόταση είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρής δουλειάς όλων των ηγετών και των ομάδων τους. Ξέρω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μία συμφωνία είναι πιθανή», σημείωσε.

Να θυμίσουμε πως το ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάκαμψης προέβλεπε αρχικά 500 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, όμως οι βόρειοι και η Φινλανδία επιθυμούν το ποσό των επιχορηγήσεων να μειωθεί στα 250 δισ.

Γαλλία και Γερμανία είναι διατεθειμένες να πέσουν έως στα 400 δισ., ποσό που οι Βόρειοι  εξακολουθούν να θεωρούν πολύ υψηλό.

Εδώ στα Βόρεια προάστια οι υγειονομικές υπηρεσίες της Σουηδίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι αλλάζουν τις οδηγίες σχετικά με τον εντοπισμό των επαφών ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από την Covid-19, έτσι ώστε η ιχνηλάτιση να γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους φορείς του νέου κορονοϊού. Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες έρχονται σε αντίθεση με τη στρατηγική που έχουν υιοθετήσει οι περισσότερες άλλες χώρες, όπου οι αρχές εντοπίζουν και ενημερώνουν τους ανθρώπους οι οποίοι ήλθαν σε στενή επαφή με έναν φορέα. Οι αρχές θεωρούν πως έτσι είναι πολύ καλύτερα δηλαδή οι ίδιοι οι φορείς να επικοινωνούν με τους ανθρώπους που ίσως έχουν μολύνει, αντί για τις επίσημες ομάδες ιχνηλάτισης που έχουν σήμερα αυτήν την ευθύνη. Πρόσθεσε ότι το σύστημα λειτούργησε καλά όσο ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλός, όμως αποδείχτηκε λιγότερο αποτελεσματικό όσο αυξανόταν. Σε αντίθεση με τα περισσότερα συστήματα ιχνηλάτισης, στη Σουηδία δεν θα τηρείται η ανωνυμία των προσβληθέντων. Οι φορείς πρέπει να ενημερώνουν τους ανθρώπους με τους οποίους ήρθαν σε στενή επαφή. Δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα λειτουργήσει στην πράξη αυτό το σύστημα, ούτε αν οι αρχές θα ελέγχουν αν οι προσβληθέντες από τον νέο κορονοϊό συμμορφώνονται όντως με την οδηγία. Η εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η νέα οδηγία δεν θα ισχύει για τους ανθρώπους εκείνους που νοσούν βαριά και δεν μπορούν να αναλάβουν αυτό το καθήκον, ενώ και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των αρχών να κάνουν οι ίδιες την ιχνηλάτιση.

Χαμούλης αναμένεται να γίνει πάλι στην Μέση Ανατολή έπειτα και από την σημερινή απόφαση της Αιγύπτου για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στο εξωτερικό και την καταπολέμηση «εγκληματικών πολιτοφυλακών» και «ξένων τρομοκρατικών ομάδων» σε ένα «δυτικό μέτωπο» – σε μια καταφανή αναφορά στη δυτική γείτονα Λιβύη. Όπως τονίζει η απόφαση, τα αιγυπτιακά στρατεύματα θα υπερασπιστούν την εθνική ασφάλεια. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες. Η Βουλή διόρθωσε μια προηγούμενη ανακοίνωση που αναφερόταν σε ένα «αραβικό», και όχι ένα «δυτικό» μέτωπο. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας του Κατάρ συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του και τον υπουργό Εσωτερικών της Λιβύης για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε το καταριανό υπουργείο. Το Κατάρ και η Αίγυπτος βρίσκονται σε αντίπαλες πλευρές μιας περιφερειακής διαμάχης, μαζί με τρεις χώρες του Κόλπου.

Στην Αλβανία για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα η πανδημία σαρώνει την χώρα χωρίς κανένα σημάδι υποχώρησης. Αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί οδήγησε σήμερα το Υπουργείο Υγείας στη λήψη των πρώτων μέτρων. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να κλείσει όλα τα κέντρα διασκέδασης και τα μπαρ, καθώς και όλα τα μπαρ που λειτουργούν στην παράκτια ζώνη της χώρας. Μάλιστα για όσους δεν συμμορφωθούν άμεσα με την απόφαση προβλέπει βαρύτατα χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας για έναν χρόνο. Επίσης σε καθημερινή βάση και για όλους τους χώρους απαγορεύει την μουσική μετά τις οκτώ το βράδυ. Πρόκειται για μέτρα που αποσκοπούν στην αποφυγή του συνωστισμού την στιγμή που η Ακαδημία Επιστημών της χώρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Η Ακαδημία συνιστά τη λήψη αυστηρών μέτρων καθώς διαπιστώνει ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η επιθετικότητα του ιού δεν έχει μετριαστεί. Οι επιστήμονες με βάση την έρευνα που έκαναν εκτιμούν ότι στην διάρκεια του Ιουνίου και στην πρωτεύουσα της Αλβανίας έχει προσβληθεί από τον Covid-19 το 6 με 7% του πληθυσμού.

Και δεν είμαι η μόνη λοιπόν που λατρεύω τις τηγανητές πατάτες. Ούτε οι πρωθυπουργοί δεν μπορούν να πουν όχι στις τηγανητές πατάτες ακόμη και στις Συνόδους Κορυφής. Καθώς λοιπόν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν στις Βρυξέλλες το Σάββατο με επίκεντρο το Ταμείο Ανάκαμψης, τέσσερις πρωθυπουργοί έκαναν διάλειμμα για να απολαύσουν τις διάσημες τηγανητές πατάτες του Βελγίου. Η πρωθυπουργός της χώρας Σοφί Βιλμές ανάρτησε στο Twitter μια φωτογραφία όπου διακρίνεται η ίδια και ο ομόλογός της από το Λουξεμβούργο, Ξαβιέ Μπετέλ, έξω από το περίφημο Maison Antoine, ενώ κάθονται για να απολαύσουν τις τηγανητές τους πατάτες. Μόνο εγώ έλειπα πάλι…….

46 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο. Διαβάστε περισσότερα σε ξεχωριστό άρθρο στο περιοδικό μας.

Φιλικά

alex